Dimarts 9 d’agost de 2022
Avui he aconseguit que la Berta es lleves una mica mes d’hora. Hem esmorzat i hem agafat camí cap a Candem Town, aquest barri al nord-oest de Londres famós pels seus mercats i la seva manera alternativa de viure. També es considera la capital del rock alternatiu del Regne Unit. Jo tenia una ruta traçada amb el Google Maps per anar-hi caminant, però pel camí ens hem trobat una senyor super-amable que ens ha fet canviar la ruta i ens ha portat fins a Baker St. Allà hem entrat a la botiga que hi ha al costat de la Casa de Sherlon Holmes i hem vist tota mena d’objectes del famós detectiu, es una botiga molt agradable. Tot sortint ja teníem al costat el Regent’s Park que havia estat el parc de caça d’Enric VIII en el seu temps. Ara es un parc públic i ens endinsem per petits caminets, deixant al costat un enorme llac, el Boating Lake, on també hi ha barques. Arribem a una gran tirolina que la Berta no pot deixar passar de llarg i anem a provar-la, continuem amb un parc amb gronxadors que hi ha al costat i al cap de poca estona s’ha fet amiga d’un parell de germans i jo m’he quedat escrivint una estona perquè no hi havia manera d’arrencar-la del parc. S’ha quedat jugant fins a les dues i ha estat parlant amb els nens en anglès. S’ho han passat bé i hem quedat amb ells per trobar-nos el dijous al matí un altra vegada.
Passem per davant del zoo on es va gravar l’escena amb la serp de Harry Potter i el seu cosí i sortim del parc cap a Canden Town. Dinem en un Wendi’s que ens ha agradat força. Hem xarrat amb un parell de noies espanyoles que estan estudiant per aquí i amb un noi de color que ens ha preguntat que tal estàvem passant el dia i jo li he dit que força bé, tot i que tot seguit he rectificat i he tocat fusta perquè la bona ratxa no es trenques. Tot sortint hem anat cap al Canden Market i hem «flipat», sobretot la Berta, li sorprenia tot. Unes façanes pintades de forma cridanera però amb estil i botigues increïbles. La Berta estava encantada fent fotos, en una botiga ha fotografiat tots els quadres. També hem vist un grup de punkis molt fotografiables, però demanaven diners per deixar-se fer fotos. Hem estat en el lloc d’on surten les barquetes pel Regent’s Canal que configura un entorn molt maco enmig de les paradetes de menjar.
Estàvem molt a gust, però tot ha canviat quan voltàvem pel mercat i la Berta s’ha començat a trobar malament. Hem anat al bany i després s’ha volgut assentar perquè no es trobava bé. Jo m’he assentat en una escala i ella s’ha estirat al costat sobre la meva falda. He començat a pensar que el noi del restaurant ens havia enviat algunes malediccions, però semblava bastant cordial. M’atreviria a dir que només volia lligar amb les dues estudiants espanyoles. Li he dit a la Berta que era millor que tornéssim a l’hotel a descansar, però ha volgut continuar amb la ruta prevista i anar a l’Estació de King’s Cross per veure l’andana 9 3/4. De camí hem hagut de parar a descansar en un banc de la «Old St, Pancras Church».
Un cop a King’s Cross Station hem hagut de fer cua per fer-nos una foto entrant a l’andana 9 3/4 i després també hem entrat a la botiga. La Berta estava cada cop mes calenta i li feia mal el cap, però no s’ho volia perdre. De totes maneres la botiga l’hem vist molt per sobre. Sortint hem passat per la façana de l’Estació de St. Pancràs que es la que es va fer servir per rodar els exterior de l’estació a les pel·lícules de Harry Potter.
Tornem a l’hotel caminant i pel camí hem vist la BT Tower, una torre de telecomunicacions situada a Fitzrovia, propietat del BT Group. Prèviament s’havia anomenat GPO Tower, Post Office Tower i Telecom Tower. L’estructura principal te una alçada de 177 metros i una secció addicional d’antenes que l’eleva a una alçada de 191 metres. La torre va ser encarregada per la General Post Office (GPO) per posar-hi unes antenes microones que es feien servir aleshores per donar suport al tràfic de telecomunicacions de Londres a la resta del país. La torre va ser dissenyada per arquitectes del Ministeri d’Obres Publiques dirigits per Eric Bedford. L’equipament de comunicacions es va inaugurar el 1965 i al 1966 es va obrir al públic. Hi havia oficines, un mirador, una botiga de records i un restaurant giratori a la planta 34 que es deia «Top of the Tower», feia una volta cada vint-i-dos minuts. També es feia una carrera anual per les escales. El 31 de desembre de 1971 va explotar una bomba en els lavabos de senyors del restaurant col·locada per la Brigada Iracunda, un col·lectiu anarquista. El restaurant va tancar al public el 1980 per motius de seguretat i l’accés public a la torre es va suspendre al 1981. Actualment la torre es fa servir esporàdicament en alguns esdeveniments corporatius, però tot i que està tancada manté la planta giratòria que proporciona una vista completa de Londres i rodalies. Segueix constituint un important centre de comunicacions del Regne Unit. Els enllaços de microones han estat substituits majoritàriament per enllaços subterranis de fibra òptica, però els anteriors continuen en us a la torre. La segona planta de la base i la trenta-cinc de la torre compte el Centre de Comunicació de la Xarxa de Televisió. Es un monument classificat, però el 2011 es van retirar les antenes obsoletes per motius de seguretat. La torre també es fa servir en un estudi per monotonitzar la qualitat del aire.
Arribem a l’hotel al voltant de les vuit. La Berta s’ha dutxat i després s’ha adormit. Li he posat el termòmetre i no tenia febre.